דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

החלה עונת קטיף הדובדבן

הקיץ הגיע ועמו עונת קטיף הדובדבן. אלפי משפחות הגיעו מכל רחבי הארץ, לחגוג את פתיחת עונת קטיף הדובדבן המתוק בבוסתן 'בראשית', בסמוך לקיבוץ עין זיוון, צפון הגולן ובקיבוצים וביישובים נוספים באיזור המקסים
החלה עונת קטיף הדובדבן
קוטפים דובדבנים בעין זיוון. צילום: יחצ

דיתי גולדשטיין, מנהלת תיירות עין זיוון אמרה: "נפלא לראות שוב אלפי אנשים וילדים, נהנים מהקטיף במטעי הדובדבן ומבלים בבוסתן, לאחר השנה הקשה שחלפה בענף התיירות. אנו מזמינים את כולם להגיע לעין זיוון וליהנות מהאדום האדום הזה. בהמשך העונה יהיו גם פירות יער לקטיף עצמי". 

השנה צפוי יבול הדובדבן לרדת זאת עקב חורף חם, ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל מסביר, כי החורף האחרון אופיין בטמפרטורות גבוהות וכמות משקעים ממוצעת, עם מעט מאוד ימי גשם וחוסר במנות קור, שהינן הכרחיות לעצי פרי הנשירים ולדובדבן בעיקר- אשר הינו זקוק לאקלים קר ולפחות ל- 1,000 שעות של מנות קור בכדי להתפתח. בנוסף חודש ינואר היה חם במיוחד והביא לשינויים בזמני הפריחה, שהתאפיינו בימים סגריריים וגשם לפרקים (במרץ), דבר שמנע משלב החנטה (התפתחות הפרי) להתקיים כנדרש. "כל זאת הביא לירידה חדה בכמות היבול של פירות הקיץ בכ- 40% לפחות, וביבול הדובדבן אחד הפירות האהובים ביותר על הציבור הישראלי - אשר העונה יבולו קטן ביחס לשנה שעברה ויעמוד על כ- 1,000 טון בלבד, 2,500 טון פחות מאשתקד" מציין בלחסן ומוסיף, "ברמת הגולן נרשמו מנות קור איכותיות ביחס לשאר אזורי הארץ, כך שצפוי יבול טוב ואיכותי".

למעלה מ- 90% מהדובדבנים בארץ גדלים באזור הגליל ובגולן והשאר בהרי יהודה. ההיקף הכספי של ענף הדובדבן בישראל מגיע קרוב ל- 100 מיליון שקלים בשנה.

הענף מתאפיין במגוון זנים רחב מאד וגדל בכ- 40 יישובים בארץ. פילוח שוק הדובדבן בזנים בישראל: בורלא- 15%, רויאל דון- 10% צ'ינוק- 5%, רנייר- 20%, בינג- 30%, ואן- 5%, סטלה- 5%, הידל פינדל- 7%, סאם- 3%, אחרים- 5%.

פריחת הדובדבן מושפעת מהאבקה של דבורי הדבש, בלעדיה לא תתקיים הפרייה ולא יהיה פרי.

לפרי הדובדבן ערכים תזונתיים רבים:

הדובדבן הטרי נמנה עם המזונות הטבעיים, ונחשב ל'מזון על' בשל סגולותיו הרפואיות וערכיו התזונתיים הגבוהים. הדובדבן מכיל כמות עשירה של נוגדי חמצון, כגון לוטאין ובטא קרוטן, המסייעים לנטרל את הרדיקלים החופשיים, הגורמים לחמצון, ובכך מונעים הזדקנות, תהליכי סרטן, אלרגיה, מחזקים את מערכת החיסון, מנטרלים חומציות יתר בקיבה, ועשויים להקל על דלקות פרקים.

כמו כן, הדובדבן מיכל רמות גבוהות של ויטמין C  שהגוף לא יודע לייצר לבד, לכן כדאי לאכול אותם ללא בישול. ויטמין C  משתתף בבניה של רקמות חיבור כמו הקולגן, ובכך תורם למראה צעיר של העור, ולנפח ויציבות הרקמה שמתחת לעור, הוא הכרחי לפעילות תקינה של בלוטת האדרנל, ותומך בכבד וביכולתו לפרק רעלים ותרופות.

עוד מכיל הדובדבן ריכוז גבוה של ויטמין A ובטא קרוטן, החשובים לשמירה על בריאות העיניים ולשיפור הראייה, במיוחד ראיית לילה. בדובדבן יש פי 20 יותר ויטמין A מאשר בתותים ובאוכמניות.

בלחסן מדגיש עוד: "החקלאים הם הראשונים להיפגע מאירועי מזג אוויר קיצון ונמצאים בתחתית שרשרת הרווח של הפרי אותו גידלו. מחסור בפרי וביקוש גבוה בתחילת עונת הקיץ, מעלה את מחיר הפירות, כאשר קיים גם פער תיווך של רשתות השיווק. חשוב לזכור, כי אין החקלאי קובע את המחיר הסופי לצרכן, אלא רשתות השיווק. אני קורא לאחריות צרכנית הן מצד הציבור הרחב והן מצד רשתות השיווק, על כולנו להתאחד תחת ההבנה, כי עלינו לשמור על החקלאות והחקלאים כאחד, למען שמירה על ביטחון המזון לשנים הבאות, אחרת לא תיוותר לחקלאים אפשרות אחרת מלעקור מטעים בשל חוסר כדאיות ותמיכה", אומר בלחסן.

הוספת תגובה חדשה