- 02/03/2022
content
התעשייה הקיבוצית המשיכה לצמוח גם בשנה החולפת, למרות הקורונה
לאחר שבשנה שעברה התקיים באופן מקוון, נערך ביום שלישי הכנס השנתי של איגוד התעשייה הקיבוצית, בהשתתפות מאות יושבי ראש ומנכ"לים ממפעלי התעשייה הקיבוצית וממלאי תפקידים כלכליים בקיבוצים. הכנס ציין השנה 60 שנות פעילות של האיגוד ועסק בנושא "מנהיגות במבחן". בסיום הכנס התקיים טקס חילופי יו"ר האיגוד, כשיונתן בשיא העביר את השרביט למחליפו, עידו רודוי
מימין לשמאל: יו"ר האיגוד הנכנס, עידו רודוי, המנכ"ל גיל לין והיו"ר היוצא, יונתן בשיא. צילום: תמר מצפי
הכנס, שהתקיים במתחם הכנסים "אווניו" שבקריית שדה התעופה, נפתח בברכה מצולמת ששלח נשיא המדינה, יצחק הרצוג, שבה שיבח את התעשייה הקיבוצית ואת תרומתה לכלכלת המדינה ולתעסוקה. גם נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, שלח ברכה מצולמת בעקבות שהייתו בבידוד. בין המכובדים שלקחו חלק בכנס היו סגן שרת הכלכלה והתעשייה, ח"כ יאיר גולן, מפכ"ל המשטרה לשעבר, רנ"צ (בדימוס) רוני אלשיך שהרצה על "מנהיגות וערכים במבחן", המשנה למזכ"ל התנועה הקיבוצית, הדס דניאלי ילין, וחברת הכנסת לשעבר איילת נחמיאס ורבין, ראשת מכון הייצוא.
גיל לין, מנכ"ל איגוד התעשייה, פתח את הכנס וציין בדבריו: "למרות הקורונה, גם השנה המשיכה הצמיחה של התעשייה הקיבוצית והגענו למכירות של 52.5 מיליארד ₪. מפעלי האיגוד מעסיקים מעל 50 אלף עובדים, מתוכם 30 אלף בישראל, והם המעסיק הגדול ביותר בפריפריה. התעשייה הקיבוצית גם מובילה בהטמעת גישות של אחריות חברתית, כאשר כשליש מהחברות המופיעות במדד "מעלה" הן חברות קיבוציות. שמנו לעצמנו ארבע מטרות עיקריות: הראשונה, התמודדות עם מחסור בכוח אדם, השנייה, חדשנות בתעשייה, השלישית, אחריות תאגידית והרביעית עידוד השקעות במפעלים קיבוציים. במסגרת מטרות אלו השקנו מודל חדש שיסייע לחזק את הפריפריה ואת המפעלים. מודלeGoodJob יאפשר להגדיל את כמות העובדים האיכותיים במפעלי הפריפריה ולשלב התיישבות ותעשייה".
אחריו בירך סגן שרת הכלכלה והתעשייה, ח"כ יאיר גולן: "התעשייה הקיבוצית היא נכס אסטרטגי למדינת ישראל. החקלאים בעמל כפים מעבדים את האדמה, שומרים על הגבולות ודואגים לביטחון התזונתי של כולנו. לצד זאת, ישנה תעשייה משגשגת ופורחת של מפעלים המספקים פרנסה וקהילה לתושבי הפריפריה ומהווים מודל לשיתוף פעולה בין יהודים וערבים. חיזוק התעשייה הקיבוצית משמעותו חיזוק החוסן הלאומי של מדינת ישראל.
בהתייחס למצב העולמי והמלחמה באוקראינה, אמר סגן השרה: "המצב העולמי הנוכחי הוא מצב של חוסר ודאות ובמשרד הכלכלה אנחנו מתחילים להתמודד איתו. ההשפעות יהיו רחבות יותר בהמשך, ואני קורא לכם להמשיך להיות בקשר הדוק איתנו וננסה לתת מענה מהיר ומותאם למצב. תהיה עליית מחירים עולמית, באנרגיה ובחומרי הגלם, ואין לנו מושג לאן זה יגיע. בואו נשמור על גמישות וצניעות".
המשנה למזכ"ל התנועה הקיבוצית, הדס דניאלי ילין, בירכה גם היא את המשתתפים בכנס ואמרה: "270 המפעלים הקיבוציים, הפרוסים לאורכה ולרוחבה של ישראל מדן ועד אילת – הם הקטר שמוביל לצמיחת הפריפריה. בזכותכם ובזכותכן מגיעה החדשנות לגולן ולגליל העליון, לנגב המערבי ולערבה. התעשייה הקיבוצית אחראית לפרנסה של אזרחים ואזרחיות שחיים במרחב הכפרי ובערי המחוז, בערים הערביות ובכפרים הדרוזים. המפעלים מושכים אוכלוסייה חדשה לפריפריה ומייצרים בסיס כלכלי למדינת ישראל.
האתגר הבא של התעשייה הקיבוצית, המדינה והחברה הישראלית כולה הוא משבר האקלים. המאבק בהתחממות הגלובלית תופס תאוצה בתקופה האחרונה, הן ברמה הבינלאומית והן כאן בישראל. לנו, הקיבוצים, יש הזדמנות להיות ראש החץ במאבק הזה. עלינו לצפות פני עתיד ולהבין כי זהו הזמן, לנו היכולת ועלינו החובה להימצא בחזית המאבק בהתחממות הגלובלית, תוך הבנת התועלות הכלכליות הטמונות בכך מחד, ומאידך בהבנת החובה המוסרית המוטלת עלינו, למען העתיד ולמען כולנו".
ראשת מכון הייצוא, איילת נחמיאס ורבין: "אני גדלתי על התעשייה הקיבוצית וכל כך אוהבת אותה. שמחה על ההזדמנות שיש לי במכון הייצוא להתמשק עם כל מה שעושים אצלכם. אנחנו יודעים לעבוד אתכם יד ביד כדי לעזור לפתור בעיות. בימים אלה אנחנו מטפלים בנושאים כמו ערבויות ונדע לייצר עבורכם את כל הקשרים הנדרשים בעולם".
בסיום הברכות, נפתח המושב הראשון של הכנס בסדרת הרצאות על מאקרו כלכלה אחריות תאגידית ומה שביניהם. רו״ח דורון שטיין, שותף ומנהל אשכול תעשייה והתיישבות בפירמת ראיית החשבון BDO, דיבר על הגינות עיסקית כחלק בלתי נפרד מאחריות תאגידית. פזית כהן חזות, מנכ"לית ביטוח חקלאי, דיברה על צמצום סיכונים בכלכלה תזזיתית. שלמה אטיאס מנכ"ל רשות ההשקעות, דיבר על השקעות בתעשייה הישראלית בראייה גלובאלית, ואחריו דיברה גם יעל רביע צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ. את המושב נעלה מיכל צורן, מנהלת תחום סחר חוץ באיגוד התעשייה הקיבוצית, אשר הדגישה את חשיבות העמידה בסטנדרטים לאחריות תאגידית בפעילות הבינלאומית.
בחלקו השני של הכנס נערך פאנל על הנושאים הבוערים בתעשייה בכלל ובתעשייה הקיבוצית בפרט, וביניהם חדשנות בתעשייה ואתגרי ההון האנושי. בפאנל השתתפו: דרור בין – מנכ"ל רשות החדשנות, נמרוד בצר – מנכ"ל אדם מילא, מירי גל בורט – מנכ"לית EER גלובל, רונית הראל – מנהלת תחום פיתוח הון אנושי באיגוד התעשייה הקיבוצית ורפי נבו – מנהל תחום חדשנות טכנולוגיות ויזמות באיגוד התעשייה הקיבוצית. משתתפי הפאנל, בהנחייתו של איש התקשורת אטילה שומפלבי, דנו בפתרונות לבעיה של חוסר עובדים במפעלי הפריפריה והציגו את הפתרונות החדשים שמוביל איגוד התעשייה הקיבוצית.
בהמשך, שוחח ד"ר שלמה נס עם אטילה שומפלבי על האתגרים בכלכלה. לשאלתו של אטילה, האם הממשלה בראשית משבר הקורונה נהגה כמו שצריך? הבהיר ד"ר נס שהמזל הגדול של הממשלה הקודמת היא שארה"ב הזרימה מיליארדים לכלכלה האמריקאית וחלק מאותם כספים הגיעו לחברות ישראליות, אך הממשלה הייתה צריכה ויכולה לעשות יותר. המדינה זרקה מתחת לגלגלי האוטובוס גם את NSO גם את אגרסקו ועוד חברות רבות ועליה לקחת אחריות".
בסיום הכנס, התקיים טקס שבו העביר יו"ר איגוד התעשייה הקיבוצית היוצא, יונתן בשיא, את השרביט למחליפו, עידו רודוי. עידו הודה ליונתן על תרומתו לתעשייה הקיבוצית ולכלכלה הישראלית בעשר שנות כהונתו. בהמשך הציג עידו את תכניותיו לקידום התעשייה הקיבוצית, ואילו בשיא הודה על שיתוף הפעולה עם הגורמים השונים במהלך השנים.
הוספת תגובה חדשה