דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

"היציאה בשאלה היא תהליך לא פשוט – כאן מצאתי בית"

צעירים וצעירות שיצאו מהמגזר החרדי מוצאים בקיבוץ חצרים מקום בטוח להתחיל מחדש | הפרויקט "בית בקיבוץ" מעניק להם דיור, ליווי מקצועי וקהילה תומכת
צעירי חצרים ומשתתפי ״בית בקיבוץ״ בטיול משותף. (צילום: קיבוץ חצרים)
צעירי חצרים ומשתתפי ״בית בקיבוץ״ בטיול משותף. (צילום: קיבוץ חצרים)

במרחבי הנגב, בקיבוץ חצרים, פועל זה מספר שנים פרויקט ייחודי בשם "בית בקיבוץ" – מיזם המציע בית חם וקהילה תומכת ליוצאים בשאלה מהמגזר החרדי. הפרויקט, שמתקיים בשיתוף עם עמותת הלל, מהווה מסגרת ייחודית המסייעת לצעירים וצעירות שעזבו את החברה החרדית להשתלב בעולם החדש שאליו יצאו.

"בית בקיבוץ" שואף לספק ליוצאים בשאלה בסיס יציב לחיים עצמאיים. רבים מהם מתמודדים עם קשיים כלכליים, חברתיים ורגשיים בעקבות עזיבת העולם החרדי, ולעיתים קרובות אין להם תמיכה משפחתית. במסגרת הפרויקט, המשתתפים מקבלים דיור, ארוחות, סיוע בלימודים, הכוונה תעסוקתית וליווי אישי וצמוד על ידי אנשי מקצוע ומתנדבים מהקיבוץ.

כנס יוצאים ויוצאות בשאלה של עמותת הלל בחצרים. (צילום: קיבוץ חצרים)
כנס יוצאים ויוצאות בשאלה של עמותת הלל בחצרים. (צילום: קיבוץ חצרים)

 

בכל שנה מתקבלים כ-6 יוצאים בשאלה בגילאי 18-30, אשר מתגוררים בקיבוץ לתקופה של כשנה. לצד קורת גג ושירותים קהילתיים, הם מקבלים הכשרה במיומנויות חיים, משתלבים בשוק העבודה, ומשתתפים בפעילויות חברתיות יחד עם חברי הקיבוץ.

חברי קיבוץ חצרים ממלאים תפקיד משמעותי בפרויקט, הן כמנטורים והן בתמיכה רגשית וחברתית למשתתפים. כל דתל"ש מקבל משפחה מארחת שמלווה אותו לאורך הדרך, ולצד זה, ישנם מתנדבים המסייעים בתחומים כמו שיעורי עזר לבגרויות, הכוונה אקדמית ותמיכה נפשית.

אלי, אחד המשתתפים, אומר: "היציאה בשאלה היא תהליך לא פשוט. חצרים נתן לי קהילה תומכת – עבדתי, חסכתי כסף, השלמתי בגרויות והתגייסתי לצה"ל. זה משהו שלא הייתי בטוח שאוכל לעשות לבד".

אלי בלשכת הגיוס. (צילום: קיבוץ חצרים)
אלי בלשכת הגיוס. (צילום: קיבוץ חצרים)

 

רות מספרת: "הפרויקט הזה שינה את חיי. הכרתי אנשים מדהימים, קיבלתי כלים לחיים, והיום אני סטודנטית בתוכנית צוערים. בזכות הפרויקט הצלחתי למצוא את מקומי בחברה הישראלית".

במהלך השנים ליוו את הפרויקט אנשי מקצוע מהתחום החברתי, בהם ישראל בקשי, עובד סוציאלי ב"בית בקיבוץ", בעצמו יוצא החברה החרדית. הוא מתאר את החשיבות הרבה שבמסגרת קהילתית עבור יוצאים בשאלה: "הפרויקט מעניק תחושת שייכות. בקיבוץ, היוצאים זוכים להרגיש חלק מקהילה, דבר משמעותי עבורם בתהליך ההשתלבות בחברה".

פרויקט "בית בקיבוץ" אינו רק מסגרת דיור – הוא בית במלוא מובן המילה, המספק ביטחון, ליווי, תמיכה וחמימות לאלו שעזבו את כל מה שהכירו. זהו מסלול שנותן להם את האפשרות לצעוד קדימה לעבר חיים מלאים ומשמעותיים בתוך החברה הישראלית.

פריש, יוזם פרויקט 'בית בקיבוץ' בחצרים ובקשי, עו"ס בפרויקט ויוצא המגזר החרדי בעצמו. (צילום: קיבוץ חצרים)
בקשי, עו"ס בפרויקט ויוצא המגזר החרדי בעצמו. (צילום: קיבוץ חצרים)

 

הוספת תגובה חדשה