דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

ועדת החינוך של הכנסת דנה בהצעת חוק ״זיכרון אירועי השבעה באוקטובר״

יוכבד ליפשיץ, ממייסדי קיבוץ ניר עוז, ששוחררה מהשבי: "לדחות את הצעת החוק על הסף ולחכות עד שכל 101 החטופים יחזרו" | יו"ר ועדת החינוך ח"כ יוסף טייב (ש״ס): "להצעת החוק יש תמיכה של 85 חברי כנסת. החקיקה הזאת היא מתוך תקווה אמיתית שנראה את חטופינו בהקדם ושנגיע ליום השנה עם חוק מוכן"
ועדת הכנסת דנה בהצעת חוק זיכרון ה-7 באוקטובר. צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב
ועדת הכנסת דנה בהצעת חוק זיכרון ה-7 באוקטובר. צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

ועדת החינוך, התרבות והספורט בראשות ח"כ יוסף טייב קיימה ביום שלישי דיון בהצעת חוק ״זיכרון אירועי 7 באוקטובר״. נציגי הקיבוצים כפר עזה וניר עוז ביקשו להשמיע את קולם ולהיות חלק מהחקיקה גם לאחר יישום החוק וקיבלו את התחייבות יו"ר הוועדה שכך יהיה.

לפי הצעת החוק, בכ"ד בתשרי יצוין יום זיכרון ממלכתי בטקס זיכרון ממלכתי לנרצחים והנופלים. באותו יום הדגלים במוסדות ציבור ובמחנות צה"ל יורדו לחצי התורן וכן יתקיימו פעילויות חינוכיות ערכיות שיכללו את סיפורי הנופלים, הנרצחים, השורדים והקהילות שנפגעו וכן את מחויבותה של מדינת ישראל לאזרחיה וחשיבותה של מצוות פדיון שבויים ביהדות.

הצעת החוק, מבקשת גם להקים בחבל תקומה רשות זיכרון שתכלול אתר הנצחה, מוזיאון וכן אפשרות להקמתו של ארכיון שירכז את איסוף ותיעוד המוצגים הנוגעים לטבח הנורא. לרשות הזיכרון תהיה מועצה, שמרכז הדיון היום, נסב סביב הרכב חבריה. המועצה תקבע את המדיניות הכללית של הרשות ותאשר את תכנית העבודה השנתית וכן את תקציבה.

יו"ר הוועדה ח"כ יוסף טייב הביע עמדה לפיה 9 חברים הוא המספר הראוי על מנת שהמועצה תצליח לתפקד היטב: "מספר חד ספרתי של 9 חברים הוא הראוי, אבל חשוב לתת במועצה ביטוי למשרדי ממשלה רלוונטים וכמובן לבני הישובים, משפחות הנופלים, נפגעי הנובה ועוד". אחד הרעיונות שהציע הוא הקמת ועדת משנה, בנוסף, שלא תמנע את עבודת המועצה.

קודם לכן ביקש יזהר ליפשיץ, בנו של עודד שחטוף בעזה ויוכבד ששוחררה משבי חמאס: "ההיסטוריה היא לא תמיד מה שהיה, אלא מה שנכתב. כדי שהמאורעות לא יתמקדו רק בניצחונות והצלחות, צריך לתאר גם את מה שחווינו. כשכל הסיפור הזה ייגמר, אי אפשר יהיה רק לספר סיפורי גבורה וניצחונות ולהתעלם מהפקרה. הגיבורים שלנו זה חברי כיתת הכוננות, חברי הקיבוץ, וגם הזקנים שנלקחו לשבי, ונרצחו שם". היו"ר טייב חיזק את דבריו של יזהר: "זה ברור שזה יהיה חלק מהחוק. כך יהיה".

אימו של יזהר, יוכבד, ששוחררה ביום ה-17 משבי חמאס סיפרה בוועדה: "הייתי בגיהנום וחזרתי משם. בהתחלה לא רצו לקבל אותי בישראל ואז הודיעו שישימו אותי על הגבול יחד עם נירית קופר. אכזב אותי שלא באו להגן עלי פעמיים: פעם ראשונה שלא היה צבא בניר עוז וגם אח"כ שישראל לא רצתה לקבל אותי וזה היה מאד מוזר. הדברים הללו נאמרו לנכד שלי ולבת שלי ע"י אנשים שעסקו בנושא." להצעת החוק ליפשיץ התנגדה: "מי שצריך לעסוק בנושא הזיכרון זה הישובים שנפגעו קשה ולא הכנסת. קודם שתקום ועדת חקירה ממלכתית. הנכד שלי הוא זה שהעלה את החקיקה שעל הפרק, אבל אני נרתעת מזה. צריך לדחות את זה על הסף ולחכות עד שכל 101 החטופים יחזרו. רק אח"כ צריך לדבר איך להנציח." היו"ר ח"כ טייב: "ריגשת את כולנו. אני רוצה לבקש ממך סליחה על זה שמדינת ישראל לא היתה שם באותו יום ועל זה שעודד בעלך עדיין בשבי יחד עם 100 חטופים נוספים". היו"ר טייב הסביר כי הליך החקיקה הוא ממושך ועל הצעת החוק חתמו למעלה מ-85 חברי כנסת: "לא יכול להיות שהחטופים ישובו, המלחמה תיעצר ושיגיע ה-7 באוק' ומדינת ישראל כמדינה לא תהיה מוכנה לאותו יום. לא קל לי להתעסק בהצעה הזאת, ודאי שלא כלל החטופים בידינו. זה לא מתוך זלזול או רצון לעוות את מה שהיה, אלא מתוך תקווה אמיתית שנראה את חטופינו בהקדם ושנגיע ליום השנה עם חוק מוכן".

דני, אחיו של איציק אלגרט, שחטוף בעזה התנגד אף יותר בתקיפות להצעת החוק וקרע את הנייר שעליו היא מודפסת: "החוק הזה הוא ביזיון. לאן אתם ממהרים לחוקק חוק כזה? מה הבהלה? לחוק הזה צריך לקרוא 'שואת אוקטובר'. כל מי שמנסה לטייח ולעגל פינות, משרת את מה שרה"מ מנסה לעשות מאז, וזה לצאת מהאירוע. אנשים חיים שם ואתם מתכננים את השבעה שלהם. אני לוקח את החוק וקורע אותו. הוא לא שווה את הנייר שהוא כתוב עליו".

נועם פרי, הבת של חיים פרי שנחטף מניר עוז ונרצח בשבי: "יש לי חוסר נוחות מלדבר על הנצחה של אירוע שעדיין נמשך. הסדר הנכון היה השבת החטופים והקמת ועדת חקירה ממלכתית. אחרי כל זה היינו צריכים להגיע מצד אחד לשיקום ובניה ומהצד השני להנצחה וזיכרון. כל ניסיון להדיר מישהו מהשיח יגרום למסך מפוצל. השבעה באוק' הוא סמל וצריך להיות מונצח גם בשם וגם בתאריך, למרות שמציינים בישראל בתאריך העברי".

ויקטור וינברגר מכפר עזה: "באנו להשמיע את קולנו שימשיך להיות מושמע גם אחרי החקיקה עם הקמת המועצה והרשות ולקבל בה נציגות משמעותית בעלת השפעה".

הוספת תגובה חדשה