- 03/11/2022
content
המירוץ לקיבוץ
פול טראנק וג'ימבו ג'יי אמנם שרים, "סתלבט בקיבוץ בחצי מחיר", אבל עבור צעירות וצעירים רבים בקיבוצים, אתגרי הדיור הקשורים לקליטה לחברות מהווים אתגר כלכלי הולך וגדל. מפגש משותף לרכזות ורכזי צעירים וקליטה התמקד בנושא ובחשיבה על פתרונות אפשריים
מדינת ישראל מתמודדת עם משבר דיור, מחירי דיור מאמירים וגידול דמוגרפי מתמיד. אצלנו בקיבוצים, בעקבות תהליכי שינוי אורחות החיים והשיוך, כרוכה הקליטה לחברות בקיבוצים מתחדשים בקניית או בניית בית, דבר שמהווה אתגר כלכלי שהופך ליותר ויותר משמעותי. הצעירות והצעירים בקיבוצים, בנים ושאינם בנים, מגלים שהבחירה בחיי קיבוץ מחייבת אותם ואותן לעמוד בדרישות כלכליות שעבור רבים הן בלתי אפשריות.
אז מה עושים? איך מיישבים בין הרצון לקיים קיבוצים רב דוריים, לאפשר לצעירי הקיבוץ וצעירים מבחוץ להשתלב ולהפוך לחברים גם אם ידם אינה משגת? ואיך משמרים זהות קיבוצית – חברתית, קהילתית וערכית, כאשר כרטיס הכניסה אינו בר השגה לרבים?
את האתגר הזה פוגשים מדי יום רכזות ורכזי ועדות צעירים וועדות צמ"ד וקליטה בקיבוצים. מפגש של הפורום הארצי של רשת הצעירים שאירח את מובילות ומובילי הקליטה בקיבוצים עסק במיפוי האתגרים וכיווני הפעולה. המטרה היתה לייצר הבנה ושפה משותפת של העוסקות והעוסקים בנושא, להניח תשתית לחשיבה ועשייה ולעודד את ממלאות וממלאי התפקידים להיות מעורבים בשיח ובקבלת ההחלטות בתחום זה בקיבוציהם.
במרכז המפגש עמדה הרצאתו של דגן יראל, ראש תחום בנייה וקרקעות באגף כלכלה בתנועה הקיבוצית, שסקר באופן מרתק את המציאות הנוכחית, וגם נתן מבט לעתיד הקרוב - שבו ימצו קיבוצים רבים את מכסת המגרשים בהטבה. דגן דיבר על ההשלכות האפשריות של מרכיבים אלה על הקליטה לחברות, והציג את הכיוונים השונים הקיימים היום כפתרונות אפשריים – חלקם כבר ביישום ואחרים בשלבי בחינה ראשוניים. ביניהם: ציפוף ובנייה רוויה, בנייה במטראז' נמוך ובסטנדרט צנוע יותר, חברות ללא שיוך, "עונות המשפחה" (חילופי בתים בין הורים לילדים) ועוד.
בהמשך להרצאה התייחסו חלק מהמשתתפים לאתגרים שהוצגו ושיתפו כיצד הם מתמודדים עימם בקיבוצם. המפגש חשף צורך ממשי להמשיך ולעסוק בנושא ולפתח פתרונות מעשיים. רשת הצעירים ומחלקת צמיחה ופיתוח קהילה מתכננים המשך עשייה בתחום.
למצגת המפגש - לחצו כאן
הוספת תגובה חדשה