דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

חשש מזיהום: מאבק נגד הקמת מתחם לולים סמוך לנחל צלמון

תוכנית של המדינה להקמת מתחם לולים, שישתרע על שטח של 15 דונם, מאיימת על נחל צלמון | חברי קיבוץ פרוד יחד עם תושבי האזור החליטו שלא לשבת בחיבוק ידיים, ויצאו למאבק שמטרתו להעתיק את הקמת הלולים לנקודה אחרת, שתזיק פחות לטבע | מאת יוגב ישראלי, ynet
נחל צלמון בסכנה. (צילום: אורי צור, קיבוץ פרוד)
נחל צלמון בסכנה. (צילום: אורי צור, קיבוץ פרוד)

נחל צלמון נמנה עם הנחלים המעטים בגליל התחתון הזורמים כל ימות השנה. במעלה הנחל, בסמוך למושב שפר וקיבוץ פרוד, זורמים להם מים בסדרת מפלים ואשדים מרשימים. עם זאת, בימים אלו האזור מהווה סלע מחלוקת על הרצון להקים - דווקא באחד מאוצרות הטבע של האזור - חוות לולים גדולה.

לאחרונה הופקדה על ידי המושב ששוכן דרומית-מערבית לצפת ושייך למועצה אזורית מרום הגליל, תוכנית 209-1032507 להקמת מתחם ענק של לולים בצמוד לנחל צלמון. התוכנית כוללת מתחם לולים בשטח של 15 דונם, עם שישה מבני לול דו-קומתיים, שיכילו 166,300 עופות, אך גם מבנה תפעולי ומחסן לביצים. החשש הגדול הוא שהמתחם יגרום לפגיעה קשה בנחל וגם באיכות החיים של תושבי האזור.

נחל צלמון בסכנה. (צילום: אורי צור, קיבוץ פרוד)
נחל צלמון בסכנה. (צילום: אורי צור, קיבוץ פרוד)

 

"מזה כשנה-שנה וחצי שהרעיון להקמת הלול מהווה איום על נחל צלמון וסביבתו, מה שהוביל אותנו לצאת למאבק עיקש לפני חודש", אומר אורי צור מקיבוץ פרוד, ממובילי המאבק. לדבריו, ישנם די והותר פתרונות וחלופות אחרים, אך יוזמי המהלך, למרות השלכותיו, מקדמים את יישומו. "במסגרת רפורמת הלולים התקבלה ההחלטה השרירותית לבנות חוות לולים על אוצר הטבע של כולנו - מפלי פרוד. שנים רבות ומאומצות שתושבי הקהילות באזור - ביניהם מבוגרים וטף משלבים ידיים במאמץ משותף לדאוג לניקיון הנחל, בשיתוף קק"ל, רשות מועצת מרום הגליל ורשות העתיקות. בד בבד, אנו עוקבים אחרי הפינוי של חניון אירוע מירון השנתי, ודואגים שהנחל ימשיך להוות פנינת טבע אקולוגית".

יחד עם עמיתיו למאבק, עורכים מתנגדי המהלך התייעצויות קדחתניות במציאת חלופות הולמות שימנעו את רוע הגזירה. המאמצים הללו גובים מהם מחיר בפן המקצועי (ויתור על ימי עבודה) וכלכלי (גיוס של עורכי דין, אדריכלי נוף ותומכים במאבק). בנוסף, מתקיימות התייעצויות שוטפות עם מומחי סביבה, שמסבירים למוחים על ההשלכות המזיקות שעלולות להיות למהלך, במידה וזה יקרום עור וגידים.

נחל צלמון בסכנה. (צילום: אורי צור, קיבוץ פרוד)
״ישנן חלופות ראויות שיפגעו פחות בסביבה״. (צילום: קבוצת הפייסבוק ״מצילים את נחל פרוד״)

 

20 במרץ הוא המועד האחרון להגשת התנגדויות משפטיות, כשלדברי צור, מתאריך זה אמורים הלולים לקום ולפעול בשטח תוך פרק זמן קצר. "ננסה לעכב זאת כמה שרק ניתן. עם זאת, חשוב להדגיש כי אנחנו לא מתנגדים לחוות הלולים כהווייתה, שכן אנו מבינים את הצורך בהוצאת הלולים ממושב שפר. ישנן חלופות ראויות שיפגעו פחות בסביבה, במקומות שלא פוגעים בטבע או ביישובים - כמו מחצבות ישנות למשל".

בינתיים, מתקיים שיח בין הצדדים, אבל המצב מורכב מאוד. "יש ועד ממונה במושב שפר, שמקבל את ההחלטות. עיקר הבעיה הוא ההתעקשות מצידם על המיקום, ללא רצון לתת הזדמנות נוספת למחשבה על מציאת חלופות ראויות לא פחות", אומר צור. "אני מאמין שאם נשב יחד, נוכל למצוא פתרון שמצד אחד לא יעכב את תושבי שפר עם תהליך הוצאת הלולים ומצד שני לא יפגע בתושבי פרוד, שהתנגדו למהלך מהיום הראשון, אך זכו להתעלמות. אם הנחל יפגע כתוצאה מהמהלך, כבר לא נוכל להחזיר את המצב לקדמותו. מלבד נחל עמוד (שמורת טבע שהכניסה אליה כרוכה בתשלום), מהווים מפלי פרוד את אחת מפיסות הטבע האחרונות שנותרו טבעיות ופתוחות לכולם".

נחל צלמון בסכנה. (צילום: אורי צור, קיבוץ פרוד)
״אחת מפיסות הטבע האחרונות שנותרו טבעיות ופתוחות לכולם". (צילום: קבוצת הפייסבוק ״מצילים את נחל פרוד״)

 

ממשרד החקלאות נמסר בתגובה כי המשרד פועל בשנים האחרונות להעתקת לולי ההטלה הישנים מתוך היישובים באזור הצפון למתחמים מודרניים בשולי היישובים. "מהלך זה, שכבר יושם בהצלחה ב-25 יישובים עם כ-60 מתחמי הטלה, נועד לשפר את התברואה ביישובים, להגביר את הבטיחות הביולוגית ולשפר את רווחת המטילות. 

עוד נמסר ממשרד החקלאות: "ככל הידוע לנו, לא עלה חשש או התנגדות בתוכניות הללו לפגיעה בנחלים או במקורות המים. התוכנית במושב שפר תוכננה בקפידה בתוך השטח החקלאי של המושב, תוך התחשבות בשיקולים סביבתיים, באופן שלא יהווה הפרעה נופית או אקולוגית. יתרה מכך, המתחם המתוכנן עומד בכל התקנים המחמירים של המשרד להגנת הסביבה. נדגיש כי אזור הצפון הינו אזור בו פעילות חקלאית (הכוללת בינוי חקלאי), הטיילות, הנופש והפנאי שזורים אחד בשני, ולולים, דירים או מפטמות הם חלק מהנוף. החלופות שהוצעו, כולל השטח המיועד לחניית באי מירון, נבחנו ונמצאו בלתי ישימות מאחר ואינן בתחום משבצת היישוב וכבר יועדו לשימושים אחרים. חשוב לציין כי התוכנית הופקדה כחוק, וכל בעל עניין רשאי להגיש את התנגדותו במסגרת ההליך התכנוני הקבוע בחוק".

לקריאת הכתבה ב-ynet לחצו כאן

הוספת תגובה חדשה