דילוג לתוכן העיקרי
fw_before_content
content

עכשיו זמן קיבוץ - מחדשים את ההתיישבות הקיבוצית בנגב המערבי

יותר מ-750 משתתפים ומשתתפות הגיעו היום למרכז הכנסים EXPO בתל אביב, לכנס ראשון מסוגו שאירגנה התנועה הקיבוצית בשותפות ההסתדרות הציונית העולמית במטרה לשקם את קיבוצי הנגב המערבי אחרי אירועי ה-7 באוקטובר. מזכ"ל התנועה הקיבוצית: "שיקום קיבוצי הנגב המערבי הוא המשימה הציונית החשובה ביותר של דורנו"
הורגשו רוח ההתלהבות, האמונה והנחישות. כנס ההתיישבות הראשון. צילום: רענן כהן
הורגשו רוח ההתלהבות, האמונה והנחישות. כנס ההתיישבות הראשון. צילום: רענן כהן

התנועה הקיבוצית מחדשת את ההתיישבות הקיבוצית בנגב המערבי, וכנס המתעניינים שנערך ביום שישי (29.11) ומשך אליו מאות רבות של מתעניינים ועוד רבים אחרים שנרשמו למהלך, היווה את נקודת הזינוק לכך. בכנס הוצגו מגוון אפשרויות של מעבר לקיבוצים, שחלקם כבר חזרו הביתה אחרי פינויים מאז אותה שבת שחורה, והורגשו רוח ההתלהבות, האמונה והנחישות שמובילות את התנועה הקיבוצית בהתחדשות ההתיישבות הציונית בנגב. את הכנס יזמו, ארגנו והפיקו אנשי חמ"ל המשימות וההתיישבות של התנועה, שמובילים את תהליך ההתיישבות מחדש, ושותפה לו גם ההסתדרות הציונית העולמית.

ליאור שמחה, מזכ"ל התנועה הקיבוצית, הדגיש בדבריו בכנס את החשיבות הלאומית של חיזוק ההתיישבות, ואמר: "שיקום קיבוצי הנגב המערבי הוא המשימה הציונית החשובה ביותר של דורנו. זה הזמן לחזק את הקהילות, לבנות מחדש וליצור עתיד משותף". לכתב עיתון 'הארץ' רן שמעוני אמר מזכ"ל התנועה כי "קיבוץ זה אורחות חיים, וכל מי שיגיע צריך להבין שלדבר הזה הוא מגיע. זה לא מעניין אם לאדם יש כיפה או לא, אם הוא שמאלני או ימני, אלא אם הוא אדם שיודע ורוצה להחזיק שותפות, אם הקולקטיב גדול יותר מהאינדיבידואל".

רותם שניצקי מנהלת חמ"ל המשימות וההתיישבות, הסבירה בכנס על תהליך ההתיישבות ואמרה כי הכנס הוא חלק מתכנית הצמיחה וההתיישבות הרחבה שהתנועה הקיבוצית מקדמת יחד עם הנהגות הקיבוצים בנגב המערבי, ובקרוב גם בצפון. בנוסף, ציינה שניצקי כי היא נרגשת מהיקף ההיענות למהלך - 2,300 נרשמים - וכי נעצרה ההרשמה לעת עתה ובמהלך החודשיים הבאים מרכז המידע של החמ"ל ייצור קשר עם המתעניינים להיכרות, ולאחר מכן יתבצע חיבור לקיבוצים ליצירת קשר ותהליך היכרות הדדי. "עכשיו הגיע תורו של הדור שלנו לקחת אחריות במשימה הציונית החלוצית של ימינו, שתתחיל בחיזוק ההתיישבות בנגב המערבי ותמשיך גם בצפון".

"הריפוי של הנגב המערבי הוא קודם כל ביישוב מחודש שלו, ואנשים פה מבינים את זה. הרצון שלהם הוא לעשות מעשה ציוני, להיות חלק ממשימה לאומית", אמר אלעד אורמיאן, מחמ"ל המשימות וההתיישבות וממארגני הכנס.

דרור מורג, ראש המחלקה למעורבות חברתית ותיקון עולם בהסתדרות הציונית, התייחס לחשיבותה של ההתיישבות ולעמידתה האיתנה: "תושבי העוטף, שקבעו את גבולות הארץ בקו מחרשתם, בלמו בגופם את ההתקפה. ההתיישבות אינה רק ביטחון – היא תשתית לחברה חזקה, כלכלה משגשגת ותרבות עשירה".

ניר מצגר, מנהל הצמיחה הדמוגרפית בקיבוץ ניר עוז שספג אובדן אישי קשה ב-7 באוקטובר ולאחריו, שיתף ברוח ההתחדשות והנחישות: "אנחנו חוזרים. הקיבוץ הכריע לחזור, ואנחנו כבר מקימים גרעין משפחות שיצטרפו למשימה החלוצית. זו זכות לשקם את ניר עוז – לזכרם של חברינו שאינם עוד עמנו".

מארגני הכנס הדגישו כי הזמנת הציבור הרחב נעשתה אחרי סבב שיחות בקיבוצים, הבנת ואמידה של הצרכים בקיבוצים וכמובן הסכמת הקיבוץ על כניסה לתהליך בינוי קהילתי וצמיחה. תהליך החזרה של חלק מהקיבוצים והתושבים הביתה, וחידוש ההתיישבות וההצטרפות ליישובי הנגב המערבי ייעשה בצורה רגישה, מדודה, בשיתוף פעולה עם הקיבוצים ובהתאם לקצב, הצרכים והיכולות לקלוט תושבים חדשים.

הוספת תגובה חדשה