קהילה קיבוצית במיטבה בימי קורונה
איך מחזקים ומשמרים קהילה קיבוצית לאור האיום הנוכחי? איך הופכים את המשבר הזה להזדמנות? אנחנו נשענים על תפיסת קהילה קיבוצית במיטבה, ומנסים להתאים ולמנף אותה לימים אלו
ציירה: גליה רון
כולנו, קהילות והנהגות, ניצבים בימים אלה מול אתגר גדול. חשוב לזכור כי "אל מול האיום הנוכחי, קהילות שיתמודדו טוב יותר הן אלו שיצליחו להתמודד עם החרדות וחוסר הוודאות במציאות משתנה תוך ניהול אחראי לטובת הכלל; קהילות בהן יתקיים אמון גבוה בין החברים לבין עצמם, ובין החברים להנהגה וקהילות שידגישו ערכים של סולידריות ואחריות קהילתית. רק כך ניתן יהיה למתן את התפרצות הנגיף מבלי לפגוע ביכולת השיקום והצמיחה של כל חלקי מרקם החיים החברתי והכלכלי עם סיום המשבר" (מתוך "מחשבים מסלול מחדש, חוסן וצמיחה לקהילות בזמן משבר", נט"ל).
נכון, קשה כשאין "חוברת הפעלה" וכל קיבוץ שונה ובעל מאפיינים מיוחדים. ממלאי וממלאות התפקידים מוזמנים להתאים את אופן הפעולה לקיבוצם שלהם, תוך התייעצות ולמידה מקיבוצים אחרים והיעזרות בממלאי התפקידים בתנועה. ריכזנו עבורכם המלצות לעקרונות המרכזיים שיכולים לשמש מעין "מפת דרכים" להפעלת הקהילה בימים אלה, עם הרחבה לפי תחומים, רעיונות פרקטיים, קישורים ומידע רלוונטי.
קול קורא להתנדבות לסיוע לנפגעי משבר נגיף הקורונה
לאור משבר נגיף הקורונה, הוקם באגף צעירים ומעורבות בחברה של התנועה הקיבוצית, חמ"ל למתנדבים בקיבוצים ומחוצה להם, במטרה לקחת חלק פעיל ולסייע במגוון דרכים במישור הקיבוצי והארצי, בהתמודדות עם האתגרים הקהילתיים והחברתיים שנוצרו בעקבות המציאות החדשה
החמ"ל, שירכז פניות להתנדבות וגם של אלו הזקוקים לסיוע ויחבר ביניהם לצד גיוס מתנדבים מהתנועה הקיבוצית, יתמקד בכמה אפיקי התנדבות אפשריים, והם:
* איסוף וחלוקת מוצרי מזון לפסח - השנה בעקבות ביטול סדרי הפסח הקיבוציים, נבקש לסייע למשפחות מוחלשות ע"י שינוע מוצרי מזון לקראת החג.
* חקלאות - סיוע לחקלאים ברחבי הארץ, הזקוקים לעובדים ומתנדבים.
* שינוע מזון - סיוע בהעברת מוצרי מזון ותרופות לאוכלוסיות נזקקות בבידוד או שלא בבידוד.
* קייטנת ילדי צוותי רפואה - סיוע בהפקת והדרכת פעילות במסגרות מצומצמות לילדים של עובדי רפואה על מנת לאפשר את פעילותם החיונית של הוריהם.
* סיוע לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים - פעילות ליווי והוראה פרטנית של בעלי צרכים מיוחדים.
להרשמה להתנדבות או לבקשת סיוע: לחצו כאן
הקהילה הקיבוצית למען הוותיקים
התנועה הקיבוצית בשיתוף עם ארגון 'לתת' מתגייסים על מנת לייצר סיוע חירום במשימה הלאומית לבלימת התפשטות הקורונה בקרב האוכלוסייה הנזקקת והפגיעה ביותר - הוותיקים
אנו זקוקים לסיוע מיידי בתחומים הבאים:
- גיוס מתנדבים לאריזה וחלוקה של חבילות סיוע עד פתח דלת ביתם של הוותיקים
- הקצאת אתר לוגיסטי / שטח תפעולי שניתן להשמיש באופן מיידי לאריזת עשרות אלפי חבילות סיוע חירום
- תרומת מוצרי מזון ומוצרי היגיינה (יצרנים וספקים)שיחולקו בחבילות הסיוע הייעודיות.
קורונה – עדיין אתנו ולעוד הרבה זמן
הסביבה משתנה בקצב מהיר ואנו נדרשים להתאים את עצמנו לסיטואציה החדשה. הכלל כי תהליכי שינוי דורשים ולוקחים זמן - אינו תופס יותר ועלינו להסתגל במהירות למציאות. אתגר. מחולל המשבר הוא בריאותי ועל כן מערכת הבריאות נדרשת לכך יותר מכל
צילום מסך מתוך וידאו של משרד הבריאות
המטרה: להקטין את ההדבקה
הכלל הראשון על מנת שנצליח לצלוח את המגיפה בשלום הוא להיצמד להנחיות משרד הבריאות ולמלא את ההוראות כלשונן.
חשוב להדגיש כי גם צריכת שירותי הבריאות חייבת לעבור שינוי! לא מגיעים למרפאה ללא תאום טלפוני.
מעדכנים ומשתמשים בכל השירותים הדיגיטלים: רופא משפחה online, רופא ילדים online, רופא עור online, ומרפאת המבודדים online – את כל השירותים הללו ושירותים נוספים ניתן לקבל באמצעות מוקד 2700* או באפליקציה. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר האינטרנט או בדף הפייסבוק של התנועה הקיבוצית. או בסרטון הבא: https://youtu.be/0NehSZ-W5bI
והחשוב מכל - מערכת הבריאות נמצאת במצב בלתי אפשרי של תחלואה הולכת וגוברת בציבור ומצד שני מחסור בכח אדם, שגובר עקב תחלואת הצוות, בידוד הצוותים ושמירה על הילדים.
אין ספק שהמצב הזה יביא לסגירת מרפאות קטנות בכל הקופות, בכל המגזרים, וניוד הצוותים לעבודה במוקדים שיקבעו. היו ערוכים לשינויים - הם יגיעו גם אלינו.
קופ"ח כללית והתנועה הקיבוצית עוזרות לכם להישאר בריאים גם בתקופת הקורונה
לא צריך לצאת מהבית וללכת למרפאה כדי להתייעץ עם רופא – אפשר להתייעץ עם רופא מהבית
רופא ילדים און-ליין - ניתן לפנות דרך אפליקציית כללית או דרך מוקד 2700*. פתוח כל יום משעה 16:00 עד 6:00 בבוקר למחרת, פתוח גם בסופי שבוע.
לפרטים לחצו > http://bit.ly/onlinedoc2020
רופא משפחה און-ליין – ניתן לפנות דרך אפליקציית כללית או דרך מוקד 2700*. פתוח משעה 16:00 ועד חצות. פתוח גם בסופי שבוע.
לפרטים לחצו > http://bit.ly/onlinedoc2020
טייטו – ייעוץ רפואי למי שרכש את מכשיר טייטו, שמאפשר לרופא לבדוק אתכם מרחוק. ניתן לרכוש את המכשיר דרך אתר כללית.
לפרטים לחצו > http://bit.ly/2U633Jc
קיים מוקד ייעודי למבודדי בית – פתוח משעה 8:00 בבוקר ועד 23:00, ליצירת קשר עם המוקד יש לחייג 2700*.
רופא עור און-ליין - ניתן לפנות דרך אפליקציית כללית או דרך מוקד 2700*. פתוח בימי חול משעה 20:00 ועד חצות.
לפרטים לחצו > http://bit.ly/onlinedoc2020
משבר מגפת הקורונה בכלכלה הקיבוצית
האתגר הראשון שמציב בפנינו המשבר הנוכחי הוא אי ודאות קיצונית והעדר נקודות משען בדמות משברים דומים מהעבר, שניתן ללמוד מהם. מבנה הכלכלה הקיבוצית וענפיה המרכזיים צמצמו, יחסית, את הפגיעה המיידית בכלכלת הקיבוצים, אך חלק מהקיבוצים סובלים מפגיעה קשה בענף התיירות והאירוח, וכן בתעשיה, בתשתיות, בעסקים הקטנים
צילום: יואב סיני
אנו עוקבים אחר סיוע המדינה לענפים שנקלעו ויקלעו למשבר. הניצן הראשון והמינורי הוא תנאים משופרים לקבלת הלוואות בקרן לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים שבערבות המדינה (רצ"ב קישור: לחצו כאן). תנאי הקבלה נוחים, אך יש לזכור שהלוואות, גם בערבות מדינה, צריך להחזיר. התקשורת מדווחת על בחינתת אפיקי סיוע נוספים, אך נדמה שכרגע המדינה נזהרת מלהרחיב את הסיוע מחשש שהמשבר יעמיק וידרשו מקורות לתשתיות חיוניות ולצרכים חדשים.
יחד עם זרועות נוספות של המגזר הכפרי, אנו מנסים לסייע כמידת יכולתנו במגוון תחומים. נזכיר את חלקם –
- מניעת מחסור בעובדי חקלאות באמצעות דחיית מועדי פקיעת הויזה של עובדים זרים והקלות בסגר על עובדים פלשתינאים.
- התאמות נדרשות של הרגולציה החדשה לקיבוצים, ובפרט ניצול מושכל של היתרונות שהעניק המחוקק למפעלים חיוניים בחקלאות, בתעשיה ובתשתיות (מחלקי חשמל).
- סיוע מימוני לקיבוצים שיקלעו למשבר תזרימי באמצעות קרן קמ"ע, יחד עם הארגונים האזוריים והארציים.
- סיוע לתעשיה באמצעות איגוד התעשייה הקיבוצית המסייע למפעליו בהכוונה ובמידע.
- התארגנות של אגף צעירים בתנועה להשגת עובדים/מתנדבים לעבודה חקלאית.
הובלה מתואמת לנוכח אתגר מתמשך
במצב של חוסר ודאות מתמשך, וכאשר אנחנו נדרשים להגיב למציאות משתנה ואתגרים שקשה לצפות אותם, חשובה מאוד עבודה מתואמת ורציפה של כלל ממלאי התפקידים בקהילה
מומלץ להגדיר מי הצוות שאמון על קבלת החלטות תפעוליות בעת הזאת – צח"י, הנהלת קהילה או צוות ייעודי – ולכנס אותו באופן שוטף לעדכונים, תיאום ויוזמה משותפת. על הציבור לדעת בדיוק מי האחראי לניהול המצב ומי הכתובת לפניות. במידה ויש ממלאי תפקידים שבעצמם זקוקים לסיוע מיוחד בעת הזאת (הורים לילדים קטנים, נמצאים בבידוד) יש לסייע ולמצוא להם גיבוי מתאים.
אנחנו יודעים שכדי להוביל בעת משבר נכון לשלב ידיים. מי משלב ידיים ואיך?
א. חשוב שבכל תחום יהיו צוותי חשיבה, מיפוי ופעולה לדוגמא: צוות תחום בריאות ורווחה, צוות חינוך (יתכן שזה צוות קבוע או צוות אד הוק)
ב. בצוות הרחב והמתכלל (צח"י או צוות אד-הוק) ישתתף נציג מכל צוות תחומי.
אבל איך עושים את זה תחת ההגבלות?
- שיחות ועידה
- שיחות וידאו (זום או וואטסאפ)
- התכנסות של עד 10 איש.ה בשמירה על מרחק של 2 מטר, אפשר גם בחוץ ומנהלים ביחד את המצב.
מי שומר על השומר? שאלה מצויינת
במצבי חוסר ודאות, כשהאנשים נדרשים לעבוד ולהיות עם הילדים עם הגבלות, תהיה שחיקה גם של הציבור אך בהחלט גם של מי שמנהלים/ מובילים.
ניהול המשאב האנושי בימי קורונה
אין ספק שזוהי תקופה מאתגרת לכל העוסקים בניהול המשאב האנושי בקיבוץ. ענפים נסגרים ועובדים אינם מגיעים לעבודה. מצד אחד, אנחנו רוצים לשמר את הקיבוץ מתפקד ומצד שני, הנחיות המדינה מחייבות אותנו להימנע מהעסקה במסגרות שהוגדרו כמחויבות בסגירה
צילום: רוני חסיד
אחרי כמה ימים של תגובה, עכשיו הזמן לדיון משותף בהנהלת הקיבוץ כדי לקבוע מדיניות וכדי לקבל גיבוי מלא בעת הביצוע ולתת לכל הקולות להישמע:
- במה תתבטא הערבות ההדדית שלנו בתחום הפרנסה?
- האם הערבות ההדדית היא רק לחברי הקיבוץ או גם לשכירים העובדים איתנו?
- האם אנחנו ערוכים לתת חלף דמי אבטלה לחברי הקיבוץ המושבתים מעבודה?
- עד כמה המערכת התקציבית של הקיבוץ יכולה לספוג הוצאות בלתי צפויות בתחום עלויות העבודה ללא הכנסות?
- אם נותרו מעט מקומות עבודה, למי לתת אותם מבין אלו שכרגע מחוסרי עבודה? כיצד אנו מתעדפים?
- האם להמשיך להפריש לפנסיה כשאין הכנסה מעבודה? לחברים? לשכירים? כיצד אנו מתעדפים?
- איך תומכים בעובדי החוץ שנמצאים בחל"ת ובבעלי העסקים הקטנים שכרגע לא פעילים?
- איך לייצר מערכת התנדבות אפקטיבית שתשפיע על כלל הקהילה?
- האם חלוקת מזון למבודדים וקשישים כהתנדבות או בתשלום למי שכרגע מחוסר עבודה?
- איך תומכים בהורים לילדים צעירים שעבודתם מוגדרת כחיונית (בתי חולים, חקלאות, רשתות מזון)?
אין פיתרון אחד שהוא הנכון לכולם. אנחנו בתקופה של חוסר ודאות וברור שכל אחד פועל בהתאם למה שהכי נכון בקיבוצו. החשוב ביותר זה לעשות הכל בדיאלוג ישיר עם העובדים ובהסכמתם, מתוך הנחה שבקרוב הם ישובו כולם לעבודה בתחושה שגם כשהיה קשה היה איכפת לנו מהם ושהם חלק מקהילת קיבוצנו. וכן, לתמוך ולסייע למנהלי הפעילויות בזמני חוסר ודאות ובתהליכי קבלת החלטות בזמנים קשים על ידי חיזוק, הצפת הצורך בתמיכה רגשית, הרגעה, תיקוף המציאות ופרגון על ההתמודדות עם המצב.
תמונת השבוע – הנעורים, הנעורים שווים באלף אחוזים
נערות גבעת חיים מאוחד עוזרות לקטוף בפרדס
כל הכבוד לנערות ונערי גבעת חיים מאוחד, שהתגייסו למלא את המחסור בכוח האדם ויצאו להתנדב בפרדס בתקופה מאתגרת זו.
חינוך קיבוצי במיטבו בימי קורונה: מתווה היערכות קיבוצית לפעילויות הפגה חינוכיות - מענה לצורך אמיתי
מסמך זה מבקש להציע להנהלות הקיבוצים יחד עם מנהלי מערכות החינוך חלופות ישימות שיאפשרו לקיים פעילות חינוכית חברתית להפגה בקיבוצים במצב הנתון בו
צילום: רחלי וורטמן
אנו בוחרים להדגיש את חשיבות קיומה ופעילותה של מערכת הפגה חינוכית קהילתית במודלים או מתווים המותאמים למצב החירום המשתנה כחלק מהמאמץ הקהילתי למען הקהילה כולה. המתווים המוצעים פה הם בסיס לשינויים והתאמות בכל קיבוץ וקיבוץ בהתאם ליכולותיו ולמציאות שלו.
שגרת חינוך המותאמת למציאות מהווה מגדלור קהילתי בקהילה חפצת חיים בחירום ובשגרה – ומחויבותנו היא להתאים את אופן הפעלתה למשאבים האנושיים, הכלכליים והערכיים.
ומה זה אומר בפועל:
מנהל החינוך - בכל מתווה או התארגנות למנהל החינוך תפקיד מרכזי - בלעדי מבוגר אחראי מקצועי ומחויב לא ניתן ליצור מענה חינוכי מיטבי מותאם. תפקידו:
- ליזום ולהתוות את השגרה החדשה מתוך הבנת תפקידה של מערכת החינוך בעת חירום עבור הקהילה כולה.
- להוביל את המתווה החליפי מתוך היכרות עם כלל השותפים, מחויבות לעבודה מערכתית והבנה ששגרת חינוך בחירום תתמוך בחזרה לשגרה לאחר יעבור זעם.
- לתכלל את הפועלים בשטח, לתמוך, לזהות הזדמנויות, להתחבר ליוזמות קהילתיות ולשלב את הילדים והנוער ביוזמות הפועלות.
- להרחיב את מעגל השותפים בקהילה כדי לבסס את המחויבות הקהילתית למתן מענה קהילתי הפגתי- חינוכי מתמשך.
- מחויב להיות חלק פעיל מצוות צח"י ולהתאים את הפעילות ההפגתית חינוכית קהילתית להנחיות.
בפני הקהילה עומדים שני מתווים כדי לממש את האפשרות למתן מענה קהילתי לילדים ולנוער. בשני המתווים מקומו ותפקידו של מנהל החינוך הם הבסיס המקצועי בשיח החינוכי-חברתי-קהילתי ועל תכנית הפעולה לאפשר, ככל שניתן, שמירת רצף מפגשים קבוצתי
חזקים מהרוח
חשוב שנכיר את דרכי התמודדות עם מצבי לחץ ונעודד את בני המשפחה לנקוט בדרך המתאימה לו/לה
צילום: רותם ברדיצ'בסקי לוי
המציאות העולמית העכשווית מעמידה אותנו בפני שינויים תכופים, נרחבים ולא מוכרים בחיי היום יום. משבר נגיף הקורונה שנחת עלינו באופן דרמטי ופתאומי מאיים על תחושת שווי המשקל הנפשי שלנו. סדר היום הרגיל שלנו, ההתנהלות השגרתית והבנת העולם, משתנים במהירות לנגד עינינו: מערכות החינוך, מקומות הבילוי ומקומות עבודה נסגרים בזה אחר זה ובקצב מסחרר. במצב כאוטי כזה, קיימת תחושה מאיימת במישור הבריאותי, הכלכלי והחברתי. כתוצאה מכך, עולים סימני שאלה לגבי עצם המשמעות שלנו ותרומתנו למסגרות בהן אנו חברים. לסימני שאלה אלו עלולות להתווסף גם תחושות של ירידה בערכנו וחשיבותנו.
במצב שנוצר, ובודאי אם וכאשר תתפתח מציאות שבה בעצם מרביתנו נמצא את עצמנו בבידוד ביתי, יש מקום להתייחס באופן מיוחד לצד הרגשי ולדינמיקה המשפחתית אשר תיווצר במצב בו מרבית המשפחות יהיו ספונות בביתן ובליווי התחושות אותן תיארנו. מרבית בני האדם מגיבים ביותר מדרך אחת ולכן חשוב לזהות דרכים אלו אצל כל אחד מאתנו ולעודדן.
עלינו להבין, כי במידה ולא ניתנה האפשרות לכל אחת אחד מבנות ובני המשפחה להתמודדות מושכלת עם העובדות אבל בעיקר עם הרגשות, הפחדים והמתחים, המצב עלול להיגרר למשבר ולהתבטא לעתים ע"י גילויי כעס ואף אלימות. לכן, נראה לי חשוב שנשים לב שפרט לשיחות ולנושאים הפרקטיים או היום-יומיים שיתנהלו בודאי בבית, יש מקום לשים לב גם לרגשות ולתחושות השונות של כל אחת ואחד מבנות ובני המשפחה.
בהקשר זה חשוב שנשים לב במיוחד להתחשבות ולתשומת הלב ברגשותיהם של הבנים והגברים במשפחה: ילדים, נערים, גברים מגיבים באופן חריף יותר למצבי מתח הנוצרים מתוך חרדה, תסכול קושי להתמודד. לכן, חשוב לנסות לדבר אתם גם על הרגשות שלהם (אשר בשל ההבנייה החברתית קשה יותר לגברים). דיבור והתנהגות נינוחה מאפשרת תחושת מוגנות כמו גם יכולת הדדית לביטוי עצמי.
גם הקורונה לא תעצור את התרבות הקהילתית!
התרבות בקיבוצים, מאז ומעולם היוותה עוגן בקהילה הקיבוצית בימים טובים ובימים מאתגרים. רכזי התרבות, מצליחים להמציא עצמם מחדש וביחד עם חברי הקיבוץ מגלים ומוכיחים שיצירתיות, גמישות והכרות עם הקהילה - מסייעים בתחושת השייכות, הגאווה וההתמודדות עם הבלתי צפוי
צילום: עופר גתי
הקושי לתפקד במציאות לא שגרתית - מייצר הזדמנות לגייס כוחות ומוחות מקומיים בהובלת רכז התרבות, התורמים לחיזוק החוסן הקהילתי, הלכידות החברתית ולהפגת מתחים וחששות.
ריכזנו עבורכם מספר רעיונות שנאספו מרכזי התרבות מכל הארץ אשר מיטיבים להבין את החשיבות והנחיצות של ניהול, הובלה והכוונת הפעילות התרבותית חברתית בעתות משבר .
תרבות ופעילויות בקהילה הקיבוצית בימי הקורונה
- גיוס מתנדבים להוצאת הפעילויות לפועל - בעזרת אמצעים טכנולוגים - (טופסי Google Forms), בפייסבוק, באתר הקהילתי ובעיקר בטלפונים אישים לאנשים בקהילה. גיוס מתנדבים קשה בעת הזו יותר מתמיד (ההורים חרדים לעצמם ולילדים ובנוסף עסוקים בלהעסיק אותם, הוותיקים 60+ בחרדות, הנוער מחובר למסכים..) - לא להתייאש, להתקשר ולגייס אנשים ברמה האישית - הם ירגישו משמעותיים ויעתרו ברצון.
- ליצור 'התחלה' של סרטון, עם תוכן דמיוני או אמיתי, משעשע, בלשי או אחר. משפחות ויחידים יוזמנו להמשיך את הסרטון מהנקודה בה הופסק. את התוצרים שיתקבלו ניתן להפיץ באמצעי התקשורת הפנימיים. לחילופין ניתן לכתוב התחלה של סיפור...
- לצלם ולשדר בפייסטיים הופעות של אמנים מהקהילה.
- יציאה לטיולי יום רגליים/אופניים באזור
קהילה קיבוצית בימי קורונה: בין אחריות החבר לפרנסתו לערבות הדדית
צמצום הפעילות במשק הישראלי בעקבות משבר הקורונה הביא גם לפגיעה וצמצום וביטול מקומות עבודתם של חברים, עובדי פנים ועובדי חוץ כאחד. מעבר לחוסר הוודאות והדאגה נוכח התפשטות נגיף הקורונה, הנחיות משרד הבריאות וההתארגנות המחודשת שנכפו על כולם, אותם חברים, אשר איבדו את מקום עבודתם עקב המשבר, מוצאים עצמם בחשש גדול מפני העדר מקור פרנסה
חברים שהנם עובדי חוץ, היינו – שכירים, המועסקים אצל מעבידים מחוץ לקיבוץ (לרבות תאגידים בהם הקיבוץ הנו בעלים או שותף), אשר הוצאו לחל"ת או פוטרו עקב המשבר – זכאים, בדומה לכל שכיר במצבם, להרשם בשירות התעסוקה ולאחר מכן להגיש תביעה לדמי אבטלה. חברים, אשר הכנסתם מעבודה ו/או מדמי אבטלה תהיה נמוכה מ"רשת הבטחון" או "תקציב הקיום" הנהוגים בקיבוץ, יהיו זכאים להשלמה במסגרת מנגנוני הערבות ההדדית ובהתאם לכללי מנגנונים אלה. נציין ונדגיש, כמובן, כי הזכאות להשלמה מרשת הבטחון למי שנרשם בשירות התעסוקה ומקבל (או עתיד לקבל) דמי אבטלה, אינה מותנית בביצוע עבודה כלשהי במסגרת הקיבוץ או אצל מעביד כלשהו. אם הקיבוץ רוצה להציע עבודה מתאימה אשר שכרה גבוה מדמי אבטלה ואף מונעת "נפילה" לרשת בטחון זה נראה פתרון קביל לפי כללי רשת בטחון.
במצב רגיל, חבר אגודה העובד באגודה, אינו מוגדר כ"עובד" ע"פ דין. לפיכך, אלא במקרים בהם נקבעו יחסי עבודה בין חבר לקיבוצו, החברים עובדי פנים בקיבוץ, אינם מבוטחים בביטוח אבטלה ולכן לא יהיו זכאים לדמי אבטלה מאת המוסד לביטוח לאומי. המקור ל"חלף דמי אבטלה" לחברים אלו הנו הקיבוץ, ויש מקום להחיל ביחס לחברים אלה אותם כללים הנהוגים כלפי עובדים שכירים במשק לעניין הזכאות לדמי אבטלה: גיל ותקופת עבודה ולחשב את מענק חלף דמי האבטלה בהתאם לאמות המידה של המוסד לביטוח לאומי – ללא תלות או קשר בהכנסת בן/בת זוגו של החבר ונכסיהם. מובן כי גם לחברים אלה תעמוד, בדומה ליחידות משפחתיות של חברים עובדי חוץ, האפשרות להיעזר במנגנוני הערבות ההדדית של הקיבוץ.
מרכיב נוסף, עליו יש לתת את הדעת בתקופה בה חברים (בין עובדי פנים ובין עובדי חוץ) אינם משולבים במקומות עבודתם הרגילים, הנו רציפות ושיעור ההפרשה לפנסיה ולקרנות השונות, בין על מנת שלא לפגוע ברצף הזכויות של החבר בקרנות ובין על מנת לצמצם או לא לייצר "גרעון אקטוארי" לעת יגיע החבר לגיל פרישה. המלצתנו הנה כי, ככל האפשר, תימשך צבירת הזכויות – בראש ובראשונה – הפנסיוניות – של החברים ולו בשיעור המינימלי הנדרש לשם הבטחת זכויותיהם לגובה "פנסיית הרשם". המקורות להפקדות הפנסיוניות בגין חלקו של החבר הנם, בראש ובראשונה, הכנסת החבר מדמי אבטלה (לעובדי חוץ) או חלף דמי אבטלה (לעובדי פנים). ביחס לחלקו של המעביד, המלצתנו כי תחול על הקיבוץ, כאשר הקיבוץ יכול לשקול כי על הפקדה זו יחולו הכללים ואמות המידה של רשת הבטחון, היינו – ביצוע השלמה על ידי הקיבוץ, תוך בחינת המקורות העומדים לרשות החבר ובן/בת זוגו.
ותיקים בקיבוצים וקורונה –
הילכו שניים יחדיו?
כמו כלל הציבור בישראל, גם אנו בקהילות הקיבוציות רוצים לשמור על בריאות האוכלוסייה המבוגרת ולהגן עליה
בתוך כך חשוב לשים לב למספר דגשים:
- להישמע להוראות משרד הבריאות ובכללן להימנע ממפגשים מרובי משתתפים, לא להיות בקרבת חולים או מבודדים, להקפיד על היגיינה אישית.
- אנו רואים בקיבוצים רבים היערכות לסייע לוותיקים על ידי הבאת מזון ותרופות, סיוע בכביסה, ספריה, קניות ושירותים אחרים. זו כמובן יוזמה ברוכה וניתנת להרחבה בכל קיבוץ לפי יכולתו. ניתן להסתייע במתנדבים מרחבי הקיבוץ אשר שמחים לעזור בימים אלה.
- זה אולי נראה מובן מאליו, אך הוותיקים אינם ילדים, ורובם גם בתפקוד גבוה ובריאים. נסו לחשוב יחד איתם איך לעבור את התקופה ומגבלותיה ולא להחליט בשבילם.
- בימים אלה תחושת הבדידות עלולה להיות מורגשת יותר. ישנן דרכים להפגת הבדידות גם בתנאים הנוכחיים:
- עודדו אותם להמשיך בשגרת פעילות גופנית כמו הליכה בשדות, אופניים, טיולי ערב, פטנק וכדומה.
- אמנם ביקורים אינם מומלצים, אך שיחות טלפון אפשריות בהחלט. למשל משפחות (ללא קרבת דם), המאמצות ותיק ומתעניינות בשלומו בטלפון.
- שיתוף של הוותיקים בפעילות אחרת שנעשתה ברשתות כמו סרטונים שהכינו הילדים בחינוך – שלחו גם להם. חלקם אולי לא יפתחו, אבל יהיו מי שיצפו וייהנו.
- המפגש פנים אל פנים עם אנשים נוספים הוא משמעותי וחשוב. נסו לעודד מפגשים יזומים בקבוצות קטנות תוך הקפדה על הכללים הידועים, כמו למשל ארגון מפגשים של כמה ותיקים על הדשא, במרחק מה זה מזה.
- ישנן משימות אותן ניתן לבצע בבתים כמו סריקות של תמונות לארכיון, בניית חידונים על הקיבוץ לגילאים הצעירים, הקלטה או צילום של סיפורי ותיקים לתיעוד, בישול ואפייה לחברים ועוד.
חשוב ליידע את הוותיקים מי הם נותני השירותים בתחומים שונים בקהילה בימים אלה, כולל טלפונים ותחומי אחריות, ולהמשיך לפרסם להם מידע רלוונטי ואחראי.
תקשורת קהילתית-קיבוצית –
היום יותר מתמיד
בימים אלה של חוסר וודאות, הציבור הקיבוצי שואל ומבקש לדעת מידע על החיים בתקופת הקורונה בחצר המשק ועלינו מוטלת החובה לנסות להעביר לו את המידע באופן הברור, המהיר והנכון ביותר
this work, by Anne Worner is licensed under CC BY-SA 2.0
חברות וחברי הקיבוצים, כמו כלל אזרחי ישראל מוצפים במידע בכלי התקשורת. אך ברבים מהמקרים, ישנו צורך בחידוד הנחיות מקומיות על מנת לשמור על בריאות הציבור בקהילה תוך קביעת הנחיות מפורטות לחברים. בעתות אלו, שוב – יותר מתמיד, יהיה בכל קיבוץ חבר/ה האחראיים על העברת המידע לציבור – בין אם זה החלטות צוות צח"י/הנהלת הקיבוץ/צוות יעודי לעניין הקורונה או כל גוף אחר המטפל בכך. לחליפין, החלטות ספיציפיות לקבוצות אוכלוסיה מסויימות – חינוך, וותיקים, צרכים מיוחדים ועוד.
הציבור הקיבוצי, כמו כל אזרחי המדינה, חשוף לדיווחים הבלתי פוסקים באמצעי התקשורת, אך פעמים רבות מבקש "תיווך" לשפה הקיבוצית – מה אפשר לעשות? איך לעשות זאת? מי מסייע לצרכים כאלה ואחרים ועוד ועוד. יותר מהכל, חשוב לשמור על שקיפות מלאה בקבלת ההחלטות ובהבאתם לכלל הציבור. הערבות ההדדית הקיבוצית יכולה וצריכה להשתקף גם בפרסומים השונים כמו למשל התחשבות ושמירה על בריאות ציבור הותיקים.
חשוב כי חברה או חבר אחד יהיה אחראי על שליחת כלל ההודעות, על מנת למנוע "הצפה" או חוסר אחידות במסרים. לתפיסתנו, דיווח יומי או פעם ביומיים נחוץ בתקופה זו, על מנת לענות על צרכים אלו. כמו כן, נכון להשתמש במגוון פלטפורמות שונות במקביל על מנת להגיע אל כלל החברות והחברים במשק: עמוד הפייסבוק הקיבוצי, קבוצות וואטספ קהילתיות, לוח המודעות ותאי הדואר ועוד. תפקיד דובר הקיבוץ/צח"י וכו' הוא לתקשר את ההחלטות הנוגעות לציבור הקיבוצי המקומי מתוך ידיעה שהדיווחים הרבים בחדשות מגיעים גם אליהם.
קמ"ע משכנתאות איתכם לאורך כל הדרך
לחברי הקיבוצים שבונים, משפצים, רוכשים בית בקיבוץ - בקמ"ע ממשיכים לספק שירות גם בימים אלו
שלום רב,
משבר מגפת הקורונה שנחת עלינו ללא התרעה מוקדמת טרף את הקלפים לכולם, וגם אנחנו נערכות להתאים את התנהלותנו למגבלות ולאילוצים החדשים.
למרות ההגבלות והקשיים, אנו נמשיך לספק שירות מלא, בין מהמשרד ובין מהבית, הן לחברים שנמצאים באמצע מהלך קבלת ההלוואה, והן לחברים "חדשים" הנמצאים על סיפו של התהליך (ונזכיר: לקמ"ע הסכמים עם שלושת הבנקים הגדולים בתחום המשכנתאות - מזרחי, לאומי ופועלים).
הקשר אתכם ימשיך להתנהל באמצעות המיילים ובטלפון כמובן.
...ויש לנו בשורה חדשה - את הטופס של קמ"ע לרשם המשכונות ניתן לשלוח במייל יחד עם אישור תשלום האגרה.
לרשותכם בכל שאלה /בקשה
אתי פלקסר איילה חדד
052-4899261 052-7455331
etif@tkz.co.il ayala@tkz.co.il
פינת הנוסטלגיה בשיתוף סיפור מקומי
השבוע כשכולנו מקווים לשמור על עצמנו ולא להידבק בנגיף הקורונה - "המרפאה" במנסורה 1948 - כפר הנשיא
בטי האחות בודקת חולים בפינת המרפאה המאולתרת שהקימו ביום העלייה לקרקע.
לתמונות נוספות של כפר הנשיא לחצו כאן.
|
|
|
|
הוספת תגובה חדשה