- 13/09/2017
content
"יש לחדש את החלטת הממשלה המגינה על יישובים כפריים צמודי הערים הגדולות"
ראשי התנועה הקיבוצית, תנועת המושבים, האיחוד החקלאי, ארגון המועצות האזוריות ועמותת 'אדמתי' פנו השבוע אל שר החקלאות ופיתוח הכפר, ח"כ אורי אריאל, בקריאה לחדש את החלטת ממשלה 4467 משנת 2005, המגינה על יישובים חקלאיים הצמודים לערים
כיתוב: חיים פטיש שומר על השומר - למול שכונת המגורים הכובשת כל חלקה חקלאית טובה. צילם: שלמה אברמובי
"יש לחדש את החלטת הממשלה המגינה על יישובים כפריים צמודי הערים הגדולות"
ראשי התנועה הקיבוצית, תנועת המושבים, האיחוד החקלאי, ארגון המועצות האזוריות ועמותת 'אדמתי' פנו השבוע אל שר החקלאות ופיתוח הכפר, ח"כ אורי אריאל, בקריאה לחדש את החלטת ממשלה 4467 משנת 2005, המגינה על יישובים חקלאיים הצמודים לערים
בפנייתם אל השר קראו ראשי תנועות ההתיישבות לשר אריאל, להגן על צביונה של ההתיישבות צמודת ערים מפני חוק הותמ"ל וזאת ברוח החלטת הממשלה בראשות אריאל שרון (27.11.2005), שהייתה מהלך אמיץ וגורף להגנה על יישובים חקלאיים שעמדו כבר אז בפני סכנת הכחדה.
בפנייתם כתבו ראשי התנועות: "כידוע חוק הותמ"ל דורס ברגל גסה כל דונם חקלאי בו חפצה הוועדה. אנו והיישובים הנפגעים מנסים לבלום את ההסתערות, אך דרקוניות החוק מנצחת והתוצאות דלות. המשמעות בפועל היא הרס בלתי הפיך של עשרות אלפי דונמים של חקלאות מניבה. הדורות הבאים לא יסלחו להנהגת דור זה על ההרס שאין ממנו תקומה."
"המשמעויות הקשות של חוק הותמ"ל מנוסחות היטב בנייר עמדה של הרשות לתכנון במשרדך, במסגרת המסמך "השפעת תכניות הותמ"ל על קרקע חקלאית. לצד מסמך זה קיימות גם עבודות של מומחים שונים, המתריעות בכייה לדורות על הרס בלתי הפיך של ביטחון המזון בישראל."
ניר מאיר, מאיר צור, דודו קוכמן, גלעד אלטמן וכרמל סלע שחתם בשם מרכז המועצות האזוריות כתבו אל השר: "אנו מבקשים מאדוני להתעמק בהחלטת הממשלה שהוביל ראש הממשלה המנוח, אריאל שרון, כבר בשנת 2005. החלטת ממשלה זו הייתה מהלך אמיץ וגורף להגנה על יישובים חקלאיים שעמדו כבר אז בפני סכנת הכחדה. ההחלטה כוללת את רשימת היישובים העומדים בסכנת הכחדה וקבעה באופן חכם ויעיל הגבלות על התכנית תמ"א 35, שהעניקו ליישובים חסינות וסייעו להם לשמור על צביונם כיישובים חקלאיים צמודי ערים."
בפנייתם כתבו ראשי התנועות: "כידוע חוק הותמ"ל דורס ברגל גסה כל דונם חקלאי בו חפצה הוועדה.
"ההחלטה הוגבלה לתקופה של ארבע שנים, אך עינינו הרואות, כי הסכנה להכחדת יישובים אלו לא נעלמה. נהפוך הוא. חוק הותמ"לים מאיים על עצם קיומם של יישובים רבים כישות חקלאית ברת קיום והתפרנסות ועל משלח ידם של אלפי חקלאים אשר בחרו בחירה ערכית לעבוד את האדמה. אנו מבקשים ממך להעלות מחדש את הנושא לדיון בממשלה ולפעול לאשרור החלטת ממשלה זו לארבע שנים נוספות, עם אפשרות להארכה. במקביל נבקש , לבחון מחדש את הרחבת רשימת היישובים ולצרף אליה את היישובים שאזור הסכנה מלכך גם את פאתי השטחים החקלאיים המעובדים שלהם."
חשוב לזכור: בהחלטת ממשלת שרון צוינו 33 יישובים הנמצאים בסכנת הכחדה. 10 יישובים מתוך רשימה זו נמצאים בימים אלו בהליכים משפטיים נגד הותמ"ל ונלחמים על הישרדותם.
חותמי הכתב מדגישים: "אנו לא אויבי הזוגות הצעירים במדינה ולא מנסים לבלום את תנופת הבנייה בישראל, אלא נציגי ההתיישבות החקלאית המנסים להסיט את הכיוון לשטחים הפנויים בתחומים העירוניים להם היתכנות מלאה . ראה עבודות מחקר שבצעו כמה מהיישובים הנאבקים על חייהם ועבודות שבוצעו בידי מתכננים בעלי שם ומוניטין, המלמדות על עתודות בנייה זמינות ל 15 שנה לפחות (כפר ביל"ו לדוגמא), ל 25 שנה לפחות (כפר ביאליק לדוגמא), ל 30-40 שנה (המושבים כרמל, מעון, יתיר שאדמותיהם ממזרח לאופקים) ועוד עוד."
הוספת תגובה חדשה