לירז ברנד (שלישי משמאל) עם מתנדבי שנת השירות בחווה הטיפולית 'תלמים' בקיבוץ מגל
פעילות שנת השירות של בני הנוער החלה בחודש האחרון, והנערים והנערות התפרסו לשנת התנדבות בקומונות מאילת ועד עכו.
כ- 1000 שינשינים פועלים בכמעט מאה מסגרות שונות ועליהם מנצחים מחלקת שנת השירות בראשותו של לירז ברנד (37), דור שלישי בקיבוץ נען וחבר הקיבוץ, שמתחיל את השנה החמישית בראשות המחלקה. בשנים בהם מנהל ברנד את המחלקה הוכנסו שינויים רבים, בעיקר בתהליך המיון המורכב ובליווי השינשינים ומלווי הקומונות.
"הפעילות המרכזית של השינשינים מתבצעת בקומונות ובכפרי הנוער", אומר ברנד, "הנערים והנערות משתלבים כחלק מהצוות החינוכי במקום – המורים, העובדים הסוציאליים, הפסיכולוגים ועוד, ולוקחים חלק בפעילות המקום". מה זאת אומרת 'משתלבים בצוות'? הם חסרי נסיון חינוכי.
"נכון, אפשר לראות את זה בתור חיסרון, אבל גם בתור יתרון - אין להם ידע אבל גם אין להם תיאוריות איך נכון להתייחס לילד. הם קרובים לחניכים בגיל ובעולם המושגים, ולא פעם פשוט מתנהלים כמו 'אח בוגר' שהקשב אליו הוא גדול יותר מאשר למבוגר המקצועי. זה כמובן לא מבטל את מקומו של הצוות המנוסה והמקצועי, אך גם הם מבינים את החשיבות של השינשינים".
בנרד המשיך ופירט את המסגרות הנוספות שבהן עושים שנת שירות. לראיון המלא לחצו כאן
זה לא קשה לנער או נערה בני 18 לצאת מחיי הנוחות לסוגי התנדבות כמו שתיארת?
"תראה, הם עוברים שנה מדהימה, והם מעידים על כך בכל הזדמנות. הם פוגשים אנשים ומקומות שהם לא היו נתקלים בהם בשום צורה ודרך, אבל אין ספק שזאת שנה לא קלה. לא רק מבחינת מקום ההתנדבות. הם עובדים המון שעות, הם מחויבים למקום שהם הגיעו אליו, ולא פחות מזה גם לחיות בקומונה 24 שעות ביום 7 ימים בשבוע זה לא תמיד קל".
איך עוזרים להם לעבור את השנה ?
"יש להם כמה מעגלי תמיכה - לכל קומונה יש מלווה קומונה מטעם המסגרות, יש מלווה רגשי שבא מהתחום הטיפולי (עובדים סוציאליים, פסיכולוגים 2 וכו') שעוזרים להם להתמודד עם הקשיים והתמודדויות במקום ההתנדבות ובקומונה. בנוסף, יש ליווי מקצועי להדרכה במשימה אותה הם עושים, ולא פחות חשוב - ליווי רעיוני-ערכי שנוגע בשאלות של זהות אישית ולאומית".
|
|
|
הוספת תגובה חדשה